Schurft

Schurft

Hoewel schurft nog steeds een taboe is, is deze ziekte niet kwaadaardig als ze op een ernstige manier wordt aangepakt.

Wat is schurft?

Schurft is een zeer besmettelijke huidziekte veroorzaakt door een mijt, de Sarcoptes Scabiei, die met het blote oog niet te zien is. Schurft treft mannen en vrouwen van alle leeftijden en sociale achtergronden. Ze komt voor in de vorm van epidemieën in gemeenschapsplaatsen (scholen, bejaardentehuizen, ziekenhuizen, sociale centra,...) maar ook kleine familiale epidemieën komen steeds vaker voor.

Hoe wordt het overgedragen?

Schurft is vooral intermenselijk, door direct contact "huid tegen huid". Het vereist langdurige en regelmatige contacten. Dit is de reden waarom geslachtsgemeenschap de overdracht bevordert. Schurft is geclassificeerd als een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). In 5% van de gevallen vindt het plaats via de omgeving, voornamelijk het linnen en beddengoed, maar ook via meubilair bekleed met absorberende materialen (zitbanken in stof of leder,...).

Wat zijn de symptomen?

Intense jeuk die meestal 's nachts optreedt. Dit is ook één van de meest voorkomende consultaties bij de dermatoloog. De jeuk leidt tot krabben, dit kan leiden tot ontsteking, schade aan de huid of een secundaire infectie. Een groefvormig letsel is een specifiek teken van schurft dat het vaakst voorkomt. Dit is rood, sinus- of streepvormig, en enkele millimeters lang. Het komt overeen met het traject van de parasiet onder de huid.

Goed om te weten: De incubatietijd van schurft is lang: gemiddeld een maand, maar het kan van twee tot zes weken gaan. Gedurende deze periode is de getroffen persoon al besmettelijk.

Welke behandeling?

Er zijn verschillende behandelingen aangepast aan elk individu. De voorgeschreven behandeling kan lokaal en/of oraal zijn en hangt af van de ernst van de infectie. Om de besmetting van familieleden te voorkomen, is het belangrijk om de door de arts voorgeschreven behandeling en de hygiënevoorschriften met betrekking tot beddengoed en kleding strikt te volgen.

Hier zijn enkele belangrijke tips:

  • Informeer het personeel van openbare centra/diensten die u bezocht heeft en degenen met wie u langdurig en herhaald contact heeft gehad (inclusief uw seksuele relaties). Raad deze mensen aan om ook hun arts te raadplegen.
  • Vermijd huidcontact met de mensen om u heen gedurende de eerste drie dagen na het innemen van het eerste geneesmiddel.
  • Geen seksuele relaties tijdens de gehele behandelingsperiode.
  • Stofzuig het hele huis en gooi de gebruikte stofzakken onmiddellijk weg.
  • Kleding en lakens machinaal wassen op 60 °C, vervolgens strijken met zeer heet strijkijzer (vooral de naden).
  • Voor kleding die niet in de wasmachine kan: steek ze in een plastic zak gedurende ten minste 72 uur bij een temperatuur van meer dan 20°C of desinfecteer met een anti-mijtspray.